Panorama Mesdag

Bekijk een kort filmpje over de eeuwenoude Virtual Reality die Panorama Mesdag is.

Gerco de Ruijter verbindt twee Mesdagmusea

Gerco de Ruijter licht zijn werk bij Panorama Mesdag in de tentoonstelling Panorama Continuüm (2016) en bij De Mesdag Collectie in de tentoonstelling Natuur in Beeld toe.

Hendrik Willem Mesdag - Zeeschilder van de Haagse School

Geen schilder is zó verbonden met Den Haag en de kunstgeschiedenis van de stad als Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). In opdracht van de directie van het Panorama Mesdag maakte filmmaker Robin Lutz een documentaire over Hendrik Willem Mesdag op zo’n manier dat de kijker de man leert kennen.

Visserij

Deze film belicht de visserij rond Scheveningen in de tijd van Mesdag. De zeevisserij heeft gedurende honderden jaren het beeld van het dorp bepaald. Scheveningen beschikte evenals andere kustdorpen aan de Noordzee niet over een zeehaven. Daarom voeren bomschuiten vanaf het strand en landden met hun vangsten daarop aan.

Nettenboeten

De kunst van het nettenboeten (repareren van netten), verteld door een expert van het eerste uur: mevrouw de Jong-Spaans.

De vuurtoren van Scheveningen

Een uitstervend fenomeen: de vuurtoren. De vuurtoren van Scheveningen staat op Panorama Mesdag en zal daar altijd blijven staan. Of dat in de werkelijkheid van nu zo zal blijven is de vraag. Wel zijn de vuurtoren en de vuurtorenwachter nu ook vereeuwigd in deze speciaal voor deze website gemaakte film.

Mutsenplooien

Mevrouw de Jong-Spaans weet niet alleen alles te vertellen over nettenboeten: ook van mutsenplooien heeft ze verstand. De typische Scheveningse muts wordt onder haar handen vakkundig geplooid, terwijl ze vertelt over de klederdracht en het Scheveningen van vroeger.

Vissersvrouwenkoor Scheveningen

Scheveningen houdt ook het traditionele koor tot op de dag van vandaag nog steeds in ere.

Panoramafoto's

Beleef de onzichtbare details van het Panorama Mesdag in een serie unieke panoramafoto’s.Lees meer

Bekijk hieronder een bijzondere serie panoramafoto’s waarin je alle kanten op kunt kijken. Woningen van vissers, schippers en reders; een hotel met uitzicht op Panorama Mesdag en het interieur van een bomschuit.

Om de panoramafoto’s op deze pagina te bekijken heeft u een computer of mobiel apparaat nodig met ondersteuning voor de Shockwave Player van Adobe. De laatste versie kunt u hier downloaden (Apple iOS apparaten ondersteunen geen Flashbestanden).

Met dank aan Muzee Scheveningen, alwaar we de stijlkamers mochten fotograferen.

Ankerstraat Oud-Scheveningen

Het dorp Oud-Scheveningen staat op het Panorama Mesdag afgebeeld. Zoom nu helemaal in tot in een van de oude straatjes – de Ankerstraat – en waan je even terug in de tijd. Hier woonden vroeger de vissers bij elkaar in een hechte gemeenschap.
t_360_zeilstraat_oud

Ankerstraat nu

De huidige Ankerstraat lijkt nog heel erg op de versie in de bovenstaande panoramafoto.
Bekijk deze panoramafoto

Kamer in een negentiende eeuwse visserswoning

Kijk rond in de kleine woning van een vissersgezin. Zo’n kamer was alles wat de vissers hadden; hierin werd gegeten en geleefd, en soms zelfs geslapen.
t_360_visserskamer

Kamer in een negentiende eeuwse schipperswoning

De schippers hadden het iets beter dan de vissers. Zij leefden in woningen als deze. Klein en met slechte voorzieningen. De huizen staan er vandaag de dag nog maar zijn enigszins aangepast aan de standaard van vandaag.
t_360_schipperskamer

Kamer in een negentiende eeuwse rederswoning

Zo woonden de reders; de eigenaren van (delen van) de vissersvloot. Je kan zien dat zij het erg goed hadden. De belangrijkste redersfamilie van Scheveningen was …
t_360_rederskamer

Een hotelkamer

Loop rond in een negentiende eeuwse hotelkamer met adembenemend, schilderachtig, uitzicht.
t_360_hotel

Kajuit van een bomschuit

Kijk rond in het ruim van een bomschuit en zie hoe de vissers op zee leefden.
t_360_bomschuit

Mesdagduin in 2009, op de plek waar H.W. Mesdag in 1880 zijn schetsen maakte

Fotograaf Aldo Hoeben stapte vorig jaar in een hoogwerker om zo dicht mogelijk bij de plek te komen waar H.W. Mesdag in 1880 zijn schetsen en tekeningen maakte die uiteindelijk leidden tot Panorama Mesdag. Er is veel veranderd. Maar wie goed kijkt zal punten herkennen die ook op het doek staan.
t_360_mesdagduin

Scheveningse strand in 1881: Bomschuiten in de branding

Deze hoogwaardige kleurenpanoramafoto is gemaakt in 1881. Althans, zo lijkt het. Stap in de branding tussen de bomschuiten en zie het Scheveningen dat de vissers zagen bij terugkeer op het strand. Bekijk daarna de volgende foto en zie het resultaat van honderd jaar bouwen.
t_360_scheveningen_oud

Scheveningse strand nu

Wanneer een visser vanaf het Panorama Mesdag naar onze tijd zou reizen zou hij dit zien. En waarschijnlijk schrikken. Want het verschil met de voorgaande foto is immens.
t_360_scheveningen_nu