Nu te zien: STORM

Woeste zeeën, dreigende luchten, ravage en vissersleed: van 18 november 2018 tot en met 3 maart 2019 staat storm centraal in het Panorama Mesdag.

De tentoonstelling toont een bijzondere selectie schilderijen van onder anderen Hendrik Willem Mesdag, Jozef Israëls, Louis Meijer, Andreas Schelfhout en Johannes Christiaan Schotel. In de vroege 19de eeuw schilderden kunstenaars de overweldigende kracht van de natuur tegenover de nietige mens. Halverwege deze eeuw werd juist de stilte na de storm een geliefd onderwerp. Verbeeldingen van storm dienden eveneens een maatschappelijk doel: met gedenkboeken werd geld ingezameld voor slachtoffers.

Ook Mesdag greep terug op de thematiek van storm. Zijn schilderijen van de storm van 1894 zijn realistischer: hij schroomde niet de lelijkheid te benadrukken. Deze serie schilderijen is voor het eerst samen te zien in deze tentoonstelling.

LEES MEER

Binnenkort: Vanaf het hoogste punt: Landmeten in Mesdags tijd

I.s.m. de TU Delft organiseert Panorama Mesdag de tentoonstelling ‘vanaf het hoogste punt: Landmeten in Mesdag tijd, te zien van 31 maart t/m 22 september.

Terwijl Mesdag vanaf het hoogste duin in Scheveningen in 1880 schetsen maakte voor zijn Panorama, trok de landmeter door het hele land om een nieuwe kaart van Nederland te maken.

Zowel de schilder als de landmeter zocht het hoge punt in het landschap op: de een voor het creëren van een optische illusie en de ander voor het meten van afstanden. Wat zijn de verschillen in aanpak tussen de kunstenaar en de wetenschapper?

De tentoonstelling begint met een landmeetexperiment op het Panorama en laat vervolgens de geschiedenis van het landmeten zien op basis van de Bijzondere Collecties van de TU Delft Library.

LEES MEER

Archief

BEKIJK VOORGAANDE TENTOONSTELLINGEN