NU TE ZIEN

Vanaf 31 maart tot en met 22 september is de tentoonstelling ‘Vanaf het hoogste punt: Landmeten in Mesdag tijd, te zien bij Panorama Mesdag i.s.m. de TU Delft.

Terwijl Mesdag vanaf het hoogste duin in Scheveningen in 1880 schetsen maakte voor zijn Panorama, trok de landmeter door het hele land om een nieuwe kaart van Nederland te maken.

Zowel de schilder als de landmeter zocht het hoge punt in het landschap op: de een voor het creëren van een optische illusie en de ander voor het meten van afstanden. Wat zijn de verschillen in aanpak tussen de kunstenaar en de wetenschapper?

De tentoonstelling begint met een landmeetexperiment op het Panorama en laat vervolgens de geschiedenis van het landmeten zien op basis van de Bijzondere Collecties van de TU Delft Library.

LEES MEER

BINNENKORT

Van 15 september tot en met 6 oktober is de tentoonstelling ‘Hanna de Haan: Panorama Hesjtèk #, te zien bij Panorama Mesdag.

Panorama Hesjtèk #: alles is in beweging. Bestaande gebouwen zijn gehuld in steigerdoeken, nieuwe architectuur is in aanbouw, helikopters vliegen aan en de golven zijn onstuimig.

De jonge Haagse kunstenaar Hanna de Haan maakte in 2018 een cirkelvormige installatie van 20 grote houtplaten, ruim 2 meter hoog en 1 meter breed, waarin je letterlijk door een denkbeeldige stad aan zee loopt. Voor het eerst is dit kunstwerk te zien voor het publiek bij Panorama Mesdag.

LEES MEER

VERWACHT

Van 19 oktober 2019 tot en met 1 maart 2020 start de avontuurlijke tentoonstelling: LOUIS APOL OP NOVA ZEMBLA.

In 1880 maakte de Haagse kunstenaar Louis Apol (1850-1936) de reis van zijn leven. Hij maakte deel uit van een wetenschappelijk expeditie naar Nova Zembla en verbleef vier maanden aan boord van de poolschoener Willem Barentsz. 

Door de ogen van dit ongewoon bemanningslid, ervaart de bezoeker zelf de avontuurlijke expeditie naar Nova Zembla; een unieke inkijk in het leven aan boord van de poolschoener, in het werkproces van de kunstenaar en de bijzondere dieren, mensen en natuurverschijnselen die hij onderweg tegenkwam.

LEES MEER

Archief

BEKIJK VOORGAANDE TENTOONSTELLINGEN