PANORAMA MESDAG VIERT HET MESDAGJAAR 2015 MET DEZE UNIEKE TENTOONSTELLING

De tentoonstelling (29 maart 2015 t/m 4 oktober 2015)

Van zondag 29 maart tot en met zondag 4 oktober 2015 toont Panorama Mesdag werk van Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten afkomstig uit de privécollecties van nazaten van het echtpaar. Deze van generatie op generatie overgeleverde schilderijen en werken op papier uit internationale privéverzamelingen zijn normaliter niet zichtbaar voor het grote publiek.Lees meer

Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten waren echte familiemensen. Mesdags belangrijkste werk, het Panorama Mesdag in Den Haag, is nog altijd in handen van zijn nazaten, die tevens een groot aantal werken bezitten van ‘oom en tante Mesdag’, zoals het kunstenaarsechtpaar in familiekring nog steeds liefdevol genoemd wordt.
Voor veel van de nakomelingen zijn de kunstwerken van hun beroemde familieleden onderdeel van het dagelijks leven. De objecten herinneren aan een bijzondere familiegeschiedenis en worden met trots getoond. Deze aquarellen, schilderijen en schetsen werden aan kinderen en kleinkinderen doorgegeven. Deze bijzondere werken en familieverhalen die eraan verbonden zijn, staan in deze tentoonstelling centraal. Uniek historisch materiaal afkomstig uit het omvangrijke Panorama Mesdag-archief completeert de kunstwerken.

Ook minder bekend maar heel persoonlijk werk van het echtpaar komt op de tentoonstelling aan bod. Een groot aantal werken uit het familiebezit ontstond als oefening, plezierig tijdverdrijf of herinnering aan een familielid of bijzondere gebeurtenis en heeft vanwege deze intieme kwaliteiten de kunstmarkt nooit bereikt. Deze huiselijke sfeer spreekt bijvoorbeeld uit Sientjes levensgrote verbeelding van haar zwarte Newfoundlander Nero en het portret van Mesdags vader Klaas. Bijna 150 jaar na het overlijden van deze Groningse bankier hangt het werk vandaag de dag in de woonkamer van een afstammeling. Het schilderij toont Klaas Mesdag, op ongeveer 80-jarige leeftijd, met zijn hand rustend op de kop van een hond. Op een foto uit 1915 is te zien dat dit portret een belangrijke plaats innam in Mesdags atelier aan de Laan van Meerdervoort.

Bekijk een selectie