Schoolklassen

Is onderwijsprogramma te boeken voor volgend schooljaar?

Onderwijsaanbod is – onder voorbehoud – online te boeken in ochtendblokken tussen 9:00-11:00 uur op maandagen, dinsdagen en woensdagen.

Als je ons bezoekt met een schoolklas hanteren wij een speciaal ‘educatie-tarief’. Voor klassen van een basisschool is dat € 5,00 per leerling en voor klassen van het voortgezet onderwijs € 6,00 per leerling. Per 10 leerlingen heeft een docent vrij entree. Overige begeleiders betalen het scholierentarief.

Wij verzoeken je vriendelijk om het bezoek met je klas van tevoren aan te melden. Contact: 070 – 310 66 65, reserveringen@panorama-mesdag.nl

Combinatiebezoek scholen | Haagse musea

Museum Panorama Mesdag, Madurodam en Escher in het Paleis bieden grotere schoolgroepen -die op één dag meerdere attracties willen bezoeken- de mogelijkheid om dit met aanzienlijke korting te doen door middel van het Combinatieticket.

Wanneer je met de schoolgroep gebruik wilt maken van de combinatiekorting: 

Lees meer

Combinatieprijs* Panorama Mesdag Madurodam Escher in het Paleis
Primair onderwijs € 4,50 (2020) € 6,95 € 4,00
Voortgezet onderwijs € 5,50 (2020) € 8,95 € 5,00
* Je kunt zelf het totaalbedrag berekenen door de combinatieprijzen van de attracties die u wilt bezoeken bij elkaar op te tellen.
  • Aan de kassa van museum Panorama Mesdag kan je contant, per pinpas of creditcard betalen.
  • Bij de combinatietickets geldt dat er per 20 leerlingen een docent vrij entree heeft. Overige begeleiders betalen het scholierentarief.

Contact: 070 – 310 66 65, reserveringen@panorama-mesdag.nl

CultuurSchakel

In deze les leren de kinderen over het magische panorama dat Mesdag in 1881 schilderde. De leerlingen maken kennis met de schilder Hendrik Willem Mesdag en zijn liefde voor het strand, de zee en het vissersleven in Scheveningen.

De kinderen onderzoeken details op het grote panorama en vergelijken die met beelden van nu. Zo worden ze zich bewust van de ontwikkelingen die het duinlandschap, het dorp Scheveningen en de stad Den Haag sinds het einde van de negentiende eeuw hebben doorgemaakt.

Lees meer

Als je met de groep naar het museum Panorama Mesdag komt voor de les “Het grootste schilderij van Nederland!” kun je je met onderstaande documenten voorbereiden. In deze documenten vind je praktische informatie en tips.

Wij wensen je  en de leerlingen alvast heel veel plezier tijdens het bezoek aan museum Panorama Mesdag!

 

Rondleiding voor basisscholen

Voor basisscholen bieden wij een rondleiding aan met een creatieve verwerkingsopdracht onder leiding van twee gekwalificeerde cultuurdocenten voor € 5,00 per leerling. Minimaal 15 en maximaal 30 leerlingen. Docenten hebben met hun docentenpas gratis toegang. Daarnaast mogen er nog twee begeleiders kosteloos mee. Scholen uit de regio Den Haag kunnen ook via de CultuurSchakel boeken.

Lees meer

Download hier alvast de bestanden voor het basisonderwijs:

Kinderspeurtocht: ontdek de geheimen van het Panorama van Mesdag

Kijk, luister en noteer!

Je staat op een duintop en kijkt uit over Scheveningen, de zee, het strand met schepen, de duinen en de stad Den Haag. Zo zag het eruit in 1880: de tijd en de mensen, alles is stilgezet. Het doek (het schilderij) is geschilderd door Hendrik Willem Mesdag. Hij werd geholpen door zijn vrouw Sientje en de schilders Breitner, De Bock en Blommers én twee schilders uit Brussel. Kijk goed rond, want hoe langer je kijkt hoe meer je ziet!

De speurtocht is voor kinderen van 6 – 12 jaar en gratis verkrijgbaar bij de informatiebalie.

Kinderfeestje

Ben jij binnenkort jarig? Vier je partijtje in het grootste schilderij van Nederland: Panorama van Scheveningen! Bij binnenkomst staat er limonade voor jullie klaar, natuurlijk kunnen jullie nu ook voor de jarige zingen en cadeautjes uitpakken!

Een ervaren museumdocent begeleidt het partijtje; zij vertelt een speciaal voor jullie geschreven schippersverhaal waarin de schilderijen en het panorama van meneer Mesdag een rol spelen. Daarna gaan jullie naar het panorama zelf: hier lijkt het net of je op het strand staat, maar dan het strand zoals het er heel vroeger uitzag.
 
Nadat jullie het panorama goed hebben bekeken en geluisterd hebben naar de uitleg gaan jullie zelf aan de slag met potloden en krijtjes. Kunnen jullie ook zo’n mooi verhaal uitbeelden? Je eigen kunstwerk mag je mee naar huis nemen!
 

Lees meer

Praktische informatie

‘Maak je eigen panorama’, voor kinderen van 6 tot 10 jaar.

Woensdagmiddag 14:00 – 15:30 uur
Zaterdagochtend 10:30 – 12:00 uur
Zondagmiddag 11:30 – 13:00 uur

Museum Panorama Mesdag organiseert een onvergetelijk kinderfeestje voor € 105,00 (incl. btw en limonade, voor max. 15 kinderen; min. 2 begeleiders, deze hebben gratis toegang).

Contact: 070 – 310 66 65, reserveringen@panorama-mesdag.nl

Kinderrondleiding 8 - 12 jaar

‘Een dagje strand in 1880’

Het panorama is het beroemdste werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag. Tijdens de rondleiding zien en horen de kinderen hoe Mesdag het Panorama van Scheveningen heeft gemaakt. De speciale rondleiding voor kinderen begint in het museum bij de vaste collectie, hier zijn de schilderijen te zien die Mesdag maakte.

Aan de hand van deze schilderijen gaan de kinderen zelf schetsen maken. Hierdoor leren zij beter naar schilderijen te kijken, bovendien worden de schetsen aan het eind van de rondleiding gebruikt om een eigen werkstuk te maken. Vervolgens worden zij rondgeleid bij het panorama. Hier wordt bijzondere aandacht geschonken aan de begrippen ruimte en perspectief. Na het bezoek aan het museum en het panorama gaan de kinderen naar huis met hun eigen werkstuk!

Lees meer

Praktische informatie

‘Een dagje strand in 1880’, rondleiding + zelf schetsen – voor kinderen van 8 tot 12 jaar.
Per rondleiding maximaal 15 kinderen. Duur: 75 minuten. Kosten: € 60,- voor de rondleiding & tekenen. Dit bedrag is exclusief de kosten voor de entree à € 6,00 per kind. Begeleiding: minimaal 2 personen, die gratis toegang hebben.

 

Maak je eigen panorama

Wij roepen iedereen op – jong én oud – om net als Hendrik Willem Mesdag een eigen panorama te maken! Download de strip ter inspiratie. De mooiste panorama’s zetten we straks online in de spotlights.

Stuur een foto van jouw panorama naar marketing@panorama-mesdag.nl

Strip: Margreet de Heer

Kleurplaten

Misschien ben jij de nieuwe Mesdag in de dop? Het panorama is het beroemdste werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag. Zelf kleuren? Download hier de kleurplaten en laat je inspireren door Mesdag.

Het Haags Kinderatelier

Het Haags Kinderatelier maakt voor iedere schoolvakantie nieuwe programma’s voor kinderen. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

De geplande vakantieprogramma’s zijn voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Daarnaast kunnen groepen jongeren tot 18 jaar workshops aanvragen op het gebied van architectuur, sculptuur, schilderkunst en mode- of meubelontwerpen.

Dit educatieve programma wordt mede mogelijk gemaakt door steun van: Stichting Gilles Hondius Foundation en Stichting Boschuysen