140 JAAR PANORAMA MESDAG

Dit jaar bestaat Panorama Mesdag 140 jaar. Bij de viering van het jubileumjaar vormt Mesdags Panorama van Scheveningen uit 1881 het stralende middelpunt.

In een reeks bijzondere presentaties en tentoonstellingen staat het panorama als kunstvorm en de panoramische kunstenaarsblik -toen en nu- centraal.

⇓ Bekijk het programma ⇓

Opening jubileumjaar

Opening jubileumjaar Museum Panorama Mesdag

Op vrijdag 16 april 2021 is het jubileumjaar van Museum Panorama Mesdag online van start gegaan. Directeur Minke Schat opende de bijeenkomst, waarna Suzanne Veldink, hoofd museale zaken, een introductie op de tentoonstelling De Schilders van het Panorama gaf. Ook Laura Prins, Evelien de Visser, Titia van Lier en Boudewien Goslings vertelden over de schilders die meewerkten aan het panorama. Na een intermezzo verzorgd door theatermaker Regine Hilhorst, presenteerde kunstenaar Sara Vrugt haar grootse kunstproject 100.000 bomen en een bos van draad.

Sara Vrugt: Honderdduizend bomen en een bos van draad

Binnenkort te zien

Het jaar 2021 trapt af met een bijzondere primeur voor Museum Panorama Mesdag: Honderdduizend bomen en een bos van draad van de Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt wordt voor het eerst tentoongesteld.

LEES MEER

De schilders van Panorama van Scheveningen. Mesdag, Blommers, De Bock, Breitner en Mesdag-van Houten

Binnenkort te zien
De tentoonstelling De schilders van Panorama van Scheveningen vormt het hart van het jubileumjaar 2021. Hierin wordt het verhaal verteld van de totstandkoming van het Panorama van Scheveningen. Voor het eerst zal veel van het voorbereidende materiaal bijeen te zien zijn: foto’s, olieverfschetsen, schetsboeken en rastertekeningen.
 
LEES MEER

Siebe Swart – Time and tide wait for no man

17 oktober 2021 – 27 februari 2022
Het jubileumjaar sluit af met een serie monumentale zwart-wit panoramafoto’s van Nederlandse zeegezichten en landschappen waar fotograaf Siebe Swart (1957) sinds 2016 aan werkt: Time & Tide wait for no man.
 

Onlangs verschenen: Aap en mol in Museum Panorama Mesdag

LEES MEER