In de reeks Schatten uit het depot worden 10 collectiestukken van het Museum Panorama Mesdag in de spotlights gezet.

Deel 1 uit de reeks Schatten uit het depot: Winters weer

De winter van 1890-1891 was één van de koudste winters van Nederland en zorgde voor extreme weersomstandigheden. Wij kunnen het ons vandaag de dag bijna niet voorstellen, maar langs de kust van Scheveningen vormde kruiend ijs zelfs ijsdammen. Deze ontstaan wanneer harde wind het op zee gevormde ijs richting de kust blaast. Mesdag was erbij en maakte in 1891 dit schilderij: Strandgezicht met ijs.

Mesdag schilderde vogeltjes en mensen op het ijs. Het Haags Gemeentearchief heeft een aantal prachtige foto’s in de collectie waarop de dikke ijsdam ook is vastgelegd. Ook op de foto’s wordt duidelijk dat de inwoners van Scheveningen onder de indruk waren van dit bijzondere natuurverschijnsel: op de beelden zien we verschillende mensen een wandeling maken op het ijs.

 

Anders dan op deze foto’s zijn de figuren op Mesdags schilderij juist heel klein. In de loop van zijn carrière trad de natuur in zijn werk steeds meer op de voorgrond. Hij koos vaak voor extreme weerstypen, bijvoorbeeld opkomende stormen op zee of extreem winters weer zoals op dit schilderij. Hij verbeeldde een machtige natuurkracht waarvan de mens totaal afhankelijk is en accentueerde dit met zijn kleine figuren.