Museum Panorama Mesdag is een plek waar, behalve het altijd indrukwekkende Panoramaschilderij en de museumcollectie, ook een veelzijdig aanbod van wisselende tentoonstellingen en presentaties te zien is.

CANDID

2 juni 2020 – 28 februari 2021

Vier aanstormende fotografen geven een niet alledaags perspectief op de hedendaagse badplaats. Dit levert niet alleen rauwe en surrealistische portretten van mensen aan het strand op, maar ook een romantisch zicht op zee. Ze ensceneren niet en vellen geen oordeel, hun foto’s spreken voor zich. Ze zijn met andere woorden: CANDID.

LEES MEER

Sara Vrugt: Honderdduizend bomen en een bos van draad

6 maart – 30 mei 2021

 

 

 

 

 

 

Het jaar 2021 trapt af met een bijzondere primeur voor Museum Panorama Mesdag: Honderdduizend bomen en een bos van draad van de Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt wordt voor het eerst tentoongesteld.

Vrugt borduurde in 2020 een jaar lang met vele helpende handen een bos van honderd vierkante meter. Het bos wordt in al haar stadia getoond, van jonge scheut tot stervende stronk. De bezoeker kan zich letterlijk onderdompelen en de gedachtes al lopend laten dwalen.

LEES MEER

De schilders van Panorama van Scheveningen: Mesdag, Blommers, De Bock, Breitner en Mesdag-van Houten

28 maart – 26 september 2021

De tentoonstelling De schilders van Panorama van Scheveningen vormt het hart van het jubileumjaar 2021. Hierin wordt het verhaal verteld van Panorama van Scheveningen, van commissie tot opening.

Het maakproces van dit gigantische schilderij werd door Mesdag met militaire precisie voorbereid. Voor het eerst zal al het voorbereidende materiaal bijeen te zien zijn: foto’s, olieverfschetsen, schetsboeken en rastertekeningen.

Het Panorama van Scheveningen werd in vier maanden gemaakt. Een enorme prestatie. Mesdag kon deze klus niet alleen klaren. De tentoonstelling is daarom tegelijkertijd een eerbetoon aan de vier kunstenaars met wie hij aan deze opdracht werkte: Sientje Mesdag-van Houten, Bernard Blommers, George Breitner en Théophile de Bock.

Bij deze tentoonstelling verschijnt de publicatie De schilders van Panorama van Scheveningen, onder redactie van Suzanne Veldink en Laura Prins en uitgegeven door Scriptum Art Books, Den Haag.

Siebe Swart – Time and tide wait for no man

17 oktober 2021 – 27 februari 2022

Het jubileumjaar sluit af met een serie monumentale zwart-wit panoramafoto’s van Nederlandse zeegezichten en landschappen waaraan fotograaf Siebe Swart (1957) sinds 2016 aan werkt: Time and Tide wait for no man.

Swart heeft sinds 2016 gewerkt aan dit autonome kunstproject dat meerdere jaren omvat. Voor het maken van deze panoramafoto’s raakte Swart geïnspireerd door de leegte en ruimte die hij ervaarde langs de kusten van de Noordzee, de Wadden en de voormalige Zuiderzee. De gloednieuwe serie wordt voor het eerst getoond in Museum Panorama Mesdag. Bij deze tentoonstelling verschijnt een publicatie.

Uit de serie: Time and tide wait for no man (2016-2020), Strand Noord (Bergen aan Zee), panorama/fotomontages, oktober 2017, foto Siebe Swart

Archief tentoonstellingen

 

BEKIJK HET ARCHIEF