LETS ROCK 2020!

Grootste muziekcompetitie die muziek en beeldende kunst samensmelt

Art Rocks is een landelijke muziekcompetitie die muzikanten in alle genres uitnodigt een soundtrack te maken geïnspireerd op een kunstwerk uit de collecties van Nederlandse topmusea.

Museum Panorama Mesdag is een van de 15 enthousiaste museumpartners die deelneemt aan de 5e editie Art Rocks 2020. Het museum maakt een selectie van de meest bijzondere kunstwerken uit de museumcollectie voor de deelnemende muzikanten van Art Rocks 2020.

Hoe klinkt een kunstwerk van Hendrik Willem Mesdag?

Het eerste kunstwerk, geselecteerd voor de landelijke muziekcompetitie, is Avondrood 1911, geschilderd door Mesdag in 1911. Hoe klinkt een kunstwerk van Hendrik Willem Mesdag? Welke emoties roept het op? 

Hendrik Willem begon na 1885 kleurrijker te werken. Hij speelde met het versterken en verzwakken van kleuren ten opzichte van elkaar. Op dit schilderij is oranje-grijs de dominante kleur, afgewisseld met roze, groen, bruin en wat geel. Aan de onderkant overschilderde de kunstenaar met groen en zette deze kleur tegen het oranje en grijs. Zo lijkt een kleur telkens anders, lichter of donkerder, afhankelijk van de omliggende kleuren.

Avondrood, 1911 | Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) | Olieverf op doek

Rock The House Online challenge

Belangrijke data

In mei presenteert Art Rocks de kunstwerken, artiesten kunnen vast beginnen met schrijven. De inschrijving opent op 28 augustus. Tijdens 15 museumrondes brengen alle acts hun track live ten gehore bij het door hen gekozen kunstwerk. De voorrondes staan gepland tussen eind november 2020 en februari 2021. De beste acts strijden in maart 2021 in poptempel Paradiso tijdens de finale om de beste soundtrack bij een kunstwerk.

Voor in de agenda

  • mei 2020 – Bekendmaking kunstwerken ArtRocks 2020
  • 28 augustus 2020 – Start inschrijving ArtRocks 2020
  • september 2020 & oktober 2020 – Masterclasses in alle musea (in samenwerking met Popsport)
  • Eind november 2020 t/m februari 2021 – Museumrondes
  • maart 2021 – Finale in Paradiso, Amsterdam

Deelnemende musea

Van Gogh Museum (Amsterdam), Drents Museum (Assen), Kröller-Müller Museum (Otterlo), Fries Museum (Leeuwarden), Wereldmuseum (Rotterdam), Museum De Lakenhal (Leiden), CODA Museum (Apeldoorn), Bonnefanten(Maastricht), Museum Prinsenhof (Delft), Het Noordbrabants Museum (Den Bosch), KAF (Almere), Zeeuws Museum (Middelburg), Amsterdam Museum (Amsterdam), Museum Panorama Mesdag (Den Haag) en Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam).

Ambassadeurs

De eerste ambassadeur voor Art Rocks 2020 is bekend; zangeres en performer Kovacs! Art Rocks werkt samen met aansprekende muzikanten, de ambassadeurs. Een ambassadeur schrijft zelf een nummer (‘soundtrack of art’) bij een door hem/haar favoriet kunstwerk uit de geselecteerde museumcollectie. Vorige edities waren dat bijvoorbeeld Lucky Fonz III, Eefje de Visser, Akwasi, Giovanca, Cata Pirata, Yung Nnelg en Blaudzun.

Over Art Rocks

Muziekcompetitie Art Rocks is de grootste Nederlandse muziekcompetitie die muziek en beeldende kunst samensmelt. Art Rocks daagt muzikanten uit zich voor een lied te laten inspireren door een kunstwerk uit Nederlandse topmusea. In 2012 startte Museum Boijmans Van Beuningen de eerste editie van Art Rocks waarna de competitie verder groeide naar zeven deelnemende musea in 2018. Met steun van de BankGiro Loterij en het VSBfonds kan de vijfde editie van Art Rocks worden georganiseerd.

Meer informatie op website: Art Rocks 2020