02.06.2020 - 28.02.2021

Van 2 juni tot en met 28 februari is de tentoonstelling CANDID te zien: een selectie van ruim zeventig foto’s van het hedendaagse strandleven vanuit een niet alledaags perspectief.

De foto’s zijn in opdracht van het museum gemaakt door vier aanstormende Haagse fotografen die voor de gelegenheid een collectief hebben gevormd: Giedo van der Zwan (1967), Mirjam Rosa (1982), Merel Schoneveld (1983) en Sandra Uittenbogaart (1975).

Samen geven ze een tijdsbeeld van de badplaats, actueel op het moment van maken, maar sneller dan verwacht een nostalgisch beeld geworden.

CANDID

Belangstelling voor de diversiteit van de badplaats vormt de gemeenschappelijke deler van het collectief, waarbij de fotografen elkaar uitdagen en inspireren.

Door hun lens gezien worden gewone mensen in alledaagse situaties met de herkenbare badplaats op de achtergrond bijzonder, onalledaags en wonderlijk in beeld gebracht. Ze ensceneren niet en vellen geen oordeel, hun foto’s spreken voor zich. Ze zijn met andere woorden: CANDID.

De fotografen tonen ieder een sterke, eigen signatuur: Giedo van der Zwan richt zijn scherpe lens op nietsvermoedende dagjesmensen, resulterend in indringende en tegelijkertijd intieme beelden; Mirjam Rosa zit de mensen letterlijk op de huid, waaruit een rauw, intrigerend portret ontstaat; Sandra Uittenbogaart weet keer op keer de chaos van het strandleven te vangen in harmonieuze, verstilde beelden; en Merel Schoneveld vertaalt haar beleving van de badplaats in krachtige zwart-wit composities die zowel vervreemdend als poëtisch aandoen.

Aan de hand van zeventig foto’s in verschillende formaten ziet de bezoeker de badplaats steeds door heel andere ogen. Merel Schoneveld laat naast haar foto’s een experimentele film zien, waarin zij de bezoeker meeneemt in haar onwerkelijke kijk op Scheveningen.

Blik achter de schermen

In de Haagse Schoolzaal komt Scheveningen tot leven aan de hand van levensgrote foto’s van Sandra Uittenbogaart en Giedo van der Zwan. Ook krijgt de bezoeker een blik achter de schermen: tijdens het werkproces is het kunstenaarscollectief elkaar gaan fotograferen en het resultaat is te zien in CANDID.

Een artistieke film van filmmaker en straatfotograaf Bas Hordijk biedt bovendien zijn blik op de werkwijze van de vier fotografen. Bekijk trailer.

Klik op de fotogalerij

Bekijk trailer

CANDID collectief

FOTO: VLADIMIR YAVOROV

Zorgvuldige omgang met portretten

Giedo van der Zwan, Merel Schoneveld, Mirjam Rosa en Sandra Uittenbogaart fotograferen op straat en het strand. Ze willen de mensen en hun omgeving zo eerlijk mogelijk fotograferen, waarbij ze iedereen met respect behandelen. De foto’s zijn niet geënsceneerd en niet gemanipuleerd. Soms zijn mensen op de hoogte dat ze worden/zijn gefotografeerd en in veel van die gevallen ontstaan dan ook gesprekken waarbij ze worden geïnformeerd over het doel van de foto’s, maar soms hebben mensen ook niet door dat ze worden vastgelegd.

Lees meer

Bij het selecteren van de foto’s voor de tentoonstelling heeft museum Panorama Mesdag voortdurend afwegingen gemaakt of de foto’s geschikt zijn, en hierbij zijn ook de belangen van de geportretteerden afgewogen, of zij bijvoorbeeld niet onredelijk worden benadeeld.
Mochten de fotografen u in beeld hebben gebracht en wilt u daar meer over weten, neem dan contact op met musealezaken@panorama-mesdag.nl. Dit geldt ook in het geval u denkt geschaad te worden door de publicatie van een foto.

Met dank aan

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gallery Color.