6 MAART – 30 MEI 2021

Sara Vrugt: 100.000 bomen en een bos van draad

Museum Panorama Mesdag heeft de primeur: Honderdduizend bomen en een bos van draad van de Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt wordt voor het eerst tentoongesteld.

De eerste steek op 22 januari 2020 was de start van een ambitieus project. Een jaar lang werkte Sara Vrugt met vele helpende handen aan een bos van honderd vierkante meter.

Het bos wordt in al haar stadia getoond, van jonge scheut tot stervende stronk. De bezoeker kan zich letterlijk onderdompelen en de gedachtes al lopend laten dwalen.

“Ik wil gezamenlijk iets creëren dat een boodschap overbrengt over de wereld waarin we leven. Zo bezien zijn mijn projecten een vorm van craftivism, actievoeren middels kunst.” Sara Vrugt

Handwerk

De bomen zijn geborduurd op een semitransparante stof van 4 x 25 meter. Het bos wordt opgehangen in een spiraalvorm, Vrugts variant op de panoramavorm.

In tegenstelling tot de geschilderde illusie van Mesdags Panorama van Scheveningen – het schilderij dat geen schilderij mag lijken – staat bij Vrugts panorama de tactiliteit van het materiaal en het zichtbare handwerk centraal.

Vergankelijkheid

Ook de vergankelijkheid van het geborduurde bos is een belangrijk gegeven. Vrugt werkt namelijk met materiaal dat vergaat over tijd en ze borduurt zaden voor bomen en planten mee, die worden geschonken door Staatsbosbeheer. Wanneer het kunstwerk in 2023 zijn eindstation in de tuin van Museum Belvedère bereikt zal het geborduurde bos veranderen in nieuw bos.

Het idee voor dit bos komt voort uit de zorgen die Vrugt heeft over de veranderingen in het klimaat en de natuur. Als individu voelt ze zich machteloos, maar in plaats van passief observeren, heeft zij gekozen voor een positieve aanpak.

Bekijk een selectie van het werkproces

Iedere borduursteek heeft een verhaal

In dit project is participatie cruciaal, het maakproces vormt onderdeel van het werk. Mensen die meehelpen delen iets van zichzelf met elkaar en zo vormt iedere borduursteek een eigen verhaal.

Binnenkort zijn de verhalen op deze website te lezen.

Bekijk de trailer

 

Over Sara Vrugt

Sara Vrugt (1981) is een textielkunstenaar, opgeleid in mode- en textielvormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag met een master Beeldende Kunst aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In haar werk brengt ze beide werelden samen: ze zet grote participatieve kunstprojecten neer in de vorm van borduurwerken die raken aan maatschappelijke thema’s.

Bezoek website: vrugt.com

Over project honderdduizend bomen

Met een groots project viert kunstenaar Sara Vrugt de natuur en het belang ervan. In 2020 borduurde zij een bos van honderd vierkante meter. Het borduurwerk komt tot stand in een pop-up atelier dat vier seizoenen lang door het land reist.

Bezoek website: honderdduizendbomen.nl

Met dank aan

Stichting Stokroos Staatsbosbeheer

Honderdduizend bomen en een bos van draad is een project van Sara Vrugt en Stichting Verweven en is mede mogelijk gemaakt door:

  • BankGiro Loterij Fonds
  • VSB Fonds
  • Prins Bernhard Cultuurfonds
  • Fonds1818
  • Gemeente Den Haag
  • Gravin van Bylandtstichting
  • Amsterdams Fonds voor de Kunst