EEN PANORAMISCH BOS VAN NAALD EN DRAAD

Sara Vrugt: honderdduizend bomen en een bos van draad

Museum Panorama Mesdag bestaat 140 jaar en start het jubileumjaar met een bijzondere primeur: het kunstwerk Honderdduizend bomen en een bos van draad van de Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt wordt voor het eerst in Museum Panorama Mesdag tentoongesteld.

Een jaar lang werkte Sara Vrugt met meer dan duizend vrijwilligers aan een bos van honderd vierkante meter. Het project ontstond vanuit haar zorgen om het klimaat. Met een geborduurd bos wil Sara mensen deelgenoot laten zijn van het maakproces en hen met andere ogen naar de natuur laten kijken.

Blijf op de hoogte en volg ons op Instagram of Facebook en meld je aan voor de nieuwsbrief.

“Ik wil gezamenlijk iets creëren dat een boodschap overbrengt over de wereld waarin we leven. Zo bezien zijn mijn projecten een vorm van craftivism, actievoeren middels kunst.” Sara Vrugt

Bekijk de trailer

Handwerk

Het bos wordt in al haar stadia getoond: jonge scheuten, volwassen bomen en stervende stronken. Het doek wordt opgehangen in spiraalvorm – Vrugts variant op de panoramavorm – waarin de bezoeker kan gaan dwalen. Geuren en geluiden zullen herinneringen oproepen. Alle zintuigen worden aangesproken.

In tegenstelling tot de geschilderde illusie van Mesdags Panorama van Scheveningen – het schilderij dat geen schilderij mag lijken – staat bij Vrugts panorama de tactiliteit van het materiaal en het zichtbare handwerk centraal.

Bekijk een selectie

Vergankelijkheid

Het bos is gemaakt van vergankelijk materiaal en in de zoom worden zaden uit de inheemse zadenbank van Staatsbosbeheer toegevoegd. Zodra het kunstwerk in 2023 haar finale plaats bereikt in de tuin van Museum Belvédère, zal het doek vergaan en de zaden ontkiemen in een nieuw bos.  

Het idee voor dit bos komt voort uit de zorgen die Vrugt heeft over de veranderingen in het klimaat en de natuur. Als individu voelt ze zich machteloos, maar in plaats van passief observeren, heeft zij gekozen voor een positieve aanpak.

Bekijk documentaire van het werkproces

In deze documentaire word je meegenomen door het project 100.000 bomen en een bos van draad. Van het eerste idee tot de laatste steek zie je het kunstwerk groeien, de nodige aanpassingen ontstaan en het eindresultaat in haar volle glorie.

Bekijk een selectie van het werkproces

Iedere borduursteek heeft een verhaal

In dit project is participatie cruciaal, het maakproces vormt onderdeel van het werk. Mensen die meehelpen delen iets van zichzelf met elkaar en zo vormt iedere borduursteek een eigen verhaal.

Binnenkort zijn de verhalen op deze website te lezen.

Bekijk de trailer van Sara Vrugt

 

Over Sara Vrugt

Sara Vrugt (1981) is een textielkunstenaar, opgeleid in mode- en textielvormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag met een master Beeldende Kunst aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In haar werk brengt ze beide werelden samen: ze zet grote participatieve kunstprojecten neer in de vorm van borduurwerken die raken aan maatschappelijke thema’s.

Bezoek website: vrugt.com

Over project honderdduizend bomen

Met een groots project viert kunstenaar Sara Vrugt de natuur en het belang ervan. In 2020 borduurde zij een bos van honderd vierkante meter. Het borduurwerk komt tot stand in een pop-up atelier dat vier seizoenen lang door het land reist.

Bezoek website: honderdduizendbomen.nl

Met dank aan

Stichting Stokroos Prins Bernhard Cultuurfonds Staatsbosbeheer

Honderdduizend bomen en een bos van draad is een project van Sara Vrugt en Stichting Verweven en is mede mogelijk gemaakt door:

  • BankGiro Loterij Fonds
  • VSB Fonds
  • Gemeente Den Haag
  • Gravin van Bylandtstichting
  • Fonds 1818
  • Prins Bernhard Cultuurfonds
  • Staatsbosbeheer
  • Stichting Stokroos