19 OKTOBER 2019 - 1 MAART 2020

In 1880 maakte de Haagse kunstenaar Louis Apol (1850-1936) de reis van zijn leven. Hij maakte deel uit van een wetenschappelijk expeditie naar Nova Zembla en verbleef vier maanden aan boord van de poolschoener Willem Barents. Als specialist van winterlandschappen bood deze reis hem, tijdens een barre tocht, de ultieme kans om de meest bijzondere ijsformaties en desolate, besneeuwde landschappen van dichtbij te bestuderen en in beeld te brengen.

‘Apol teekent en schetst overal; zelfs op de jacht verzuimt hij niet, zijn schetsboek mede te nemen.

De tentoonstelling toont een selectie uit de 200 potloodtekeningen, schetsen en aquarellen die Apol tijdens zijn reis maakte. Door de ogen van dit ongewoon bemanningslid, ervaart de bezoeker zelf de avontuurlijke expeditie naar Nova Zembla; een unieke inkijk in het leven aan boord van de poolschoener, in het werkproces van de kunstenaar en aandacht voor de bijzondere dieren, mensen en natuurverschijnselen die hij onderweg tegenkwam.

Ook is er aandacht voor het panoramaschilderij dat Apol in 1896 maakte op basis van zijn Nova Zembla-schetsen. Het was jarenlang met veel succes te zien in het Panoramagebouw in Amsterdam en verdween rond 1930 van de radar. Wat er is met dit immense doek gebeurd?

Bron: reisverslag kapitein Nova Zembla

Soundscape Tristan Visser: Nova Zembla – het geluid van de ijswalvis

Hebben de geluiden die wij als mensen de zee in sturen effect op het zeeleven? Deze vraag houdt muzikant Tristan Visser bezig. Speciaal voor museum Panorama Mesdag maakt hij een geluidsontwerp waarin hij een muzikale interactie onderzoekt tussen zijn gitaar en het geluid van de ijswalvis. Deze imposante dieren leven tussen het noordpoolijs en kunnen meer dan 200 jaar oud worden.

Zijn doel: ‘Ik wil een brug te slaan tussen kunst en wetenschap om bewustwording te creëren over geluid onder water en de verstoring door de mens op de onderwaternatuur.’

Van 24 januari tot en met 22 maart is de soundscape te horen in de Haagse Schoolzaal bij de reconstructie van Louis Apols Panorama Nova Zembla.

Foto Esther Kokmeijer

Bekijk een selectie

Publicatie - Louis Apol op Nova Zembla

Bij de tentoonstelling is de gelijknamige publicatie Louis Apol op Nova Zembla verkrijgbaar in de museumwinkel van Panorama Mesdag.

Deze monografie toont een selectie van schilderijen, potloodtekeningen, schetsen en aquarellen die Apol tijdens zijn reis maakte.

Deze publicatie besteedt eveneens ruim aandacht aan Apols gehele schildersloopbaan. Voor de liefhebbers van de Haagse School en Apols schilderijen en aquarellen van Hollandse (winter)landschappen en bosgezichten in het bijzonder is dit boek een welkome aanvulling op de schaarse literatuur over Louis Apol.

Suzanne Veldink | ISBN 978 94 6319 202 6 | 144 pagina’s | ca. 100 afbeeldingen | gebonden | prijs € 22,50 SCRIPTUM ART

Bekijk een selectie

Bekijk de trailer

Met dank aan:

De tentoonstelling en publicatie worden mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van:

  • Stichting Beheer en Behoud Panorama Mesdag
  • Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van ’s-Lands Zeedienst
  • Vereeniging de Prins Hendrik Stichting
  • Directie der Oostersche Handel en Reederijen
  • Admiraal van Kinsbergenfonds
  • Helden der Zee Dorus Rijkers Fonds
  • Stichting Gifted Art