BRUNO VAN DEN ELSHOUT - EEN NIEUWE KIJK OP EEN WERELDBEROEMD UITZICHT: DE NEDERLANDSE NOORDZEEHORIZON

De tentoonstelling (10 november 2014 - 8 maart 2015)

Bruno van den Elshout

Bruno van den Elshout

In 2012, heeft Bruno van den Elshout (Den Haag, 1979) een jaar lang, iedere dag, ieder uur een fotoportret gemaakt van de Noordzeehorizon. Hij maakte hiervoor gebruik van een vast standpunt, het dak van het NH Atlantic Hotel Den Haag in Kijkduin. Het resultaat is een verzameling van 8.785 sfeervolle impressies van zee en lucht in alle mogelijke omstandigheden. Een weergave van maannachten, herfststormen, avondrood en  winterwolken in een spectrum van kleuren. Uit de immense verzameling horizonportretten toont Panorama Mesdag een selectie van 23 werken.Lees meer

Rust en ruimte

Wonend en werkend dichtbij de hectiek van de stad zag Bruno van den Elshout in het vastleggen van de intrigerende horizon een manier om de waan van de dag achter zich te kunnen laten. Samen met technisch fotograaf Roelof de Vries bouwde hij op het dak van het hotel in Kijkduin een spiegelreflexcamera om tot een vernuftige machine met verwarming en ruitenwisser, die onder alle weersomstandigheden zijn werk doet. Beelden kunnen er tot 2 meter breed mee afgebeeld worden, hetgeen leidt tot een resultaat met een adembenemende schoonheid.

Het uitzicht van Mesdag

Ook Hendrik Willem Mesdag aanbad de zee en portretteerde gedurende dertig jaar de zee en de lucht in al zijn gedaantes en sferen. Dit deed hij ook vanuit een vast punt: zijn atelier in Scheveningen. De keuze van Panorama Mesdag om het project New Horizons te tonen is een voor de hand liggende.

Monumentaal boekwerk

Onderdeel van de tentoonstelling New Horizons is een 212-pagina’s tellend monumentaal boekwerk dat op 4 december 2014 in een oplage van maximaal 2012 genummerde exemplaren is verschenen. Het boek is nog steeds in de museumwinkel te verkrijgen.

Bekijk voor meer informatie ook de site NEW HORIZONS ahead

Bekijk een selectie