De tentoonstelling (5 april - 7 september 2014)

De zomertentoonstelling in Museum Panorama Mesdag geeft een overzicht van het werk van de Britse kunstenaar Patrick Hughes (Birmingham, 1939). Optische illusie staat centraal in de schilderijen en 3-dimensionale multiples van Hughes, de werken lijken mee te bewegen met de blik van de toeschouwer! Het oeuvre van Hughes wordt meestal tot het Surrealisme gerekend.Lees meer

Beweging

Het werk van Hughes kenmerkt zich door strakke architectonische lijnen van boeken, gebouwen en landschappen, maar ook creaties van andere kunstenaars komen onverwacht naar voren. De intrigerende vergezichten blijven verrassen als de kijkers hun positie ten opzichte van het werk veranderen. De meebewegende horizon is de meest opvallende relatie tussen het Panorama Mesdag en de schilderijen van Hughes. Evenals bij het panorama wordt de onder- en bovenkant van de afbeelding weggewerkt, dit is van wezenlijk belang voor de ruimtelijke werking. Hughes: “Mijn zaag en mijn lijm laten het beeld naar buiten steken, jouw ogen en jouw hersens sturen het weer terug”.

Overzicht

Het is de eerste keer dat er een grote overzichtstentoonstelling van Hughes in een Nederlands museum te zien is. Eerdere tentoonstellingen van Hughes in o.a. Duitsland, Japan en de Verenigde Staten trokken tienduizenden bezoekers. Zijn schilderijen bevinden zich in grote museale en particuliere collecties, zoals in de Tate Collection, Londen.

'Reverspectives', 2012

Bekijk een selectie