Architectuur

Industriële architectuur

Naar aanleiding van de vraag van enkele Brusselse ondernemers kocht de Scheveninger David Puls de grond aan de Zeestraat waarop de huisvesting van het nieuwe ´Haags maritiem panorama´ gebouwd moest worden. Aannemer Gerard Klomp bouwde het zestienhoekige rotondegebouw. Dit werd de eenvoud zelf: ijzeren kolommen, op staal gefundeerd, ingevuld met bepleisterde baksteen en afgedekt met een zelfdragende gietijzeren kapconstructie. Het is nu een fraai specimen van industriële architectuur.
Binnen is het uitzicht nooit hetzelfde. Op sombere winterse dagen is de sfeer er grijzig en fris, op zonnige momenten is de lichtval er meer dan prachtig en van minuut tot minuut wisselend, en als er buiten dikke wolken door de lucht jagen trekken hun schaduwen op het doek voorbij.

Optische illusie

Vrijwel niemand kan zich aan de ban van de illusie onttrekken en verwonderd, bewonderend en soms haast overdonderd verlaat men het pand.
Zelfs de bezoeker die gezien heeft hoe de constructie in elkaar zit en weet hoe hij visueel wordt beetgenomen, gelooft opnieuw in wat hij ziet en negeert wat hij weet: een onschuldig maar overtuigend bewijs van de kracht van visuele manipulatie en stof tot nadenken over het functioneren van het menselijk brein.

De 'Rotonde'

De ‘Rotonde’