19 OKTOBER 2019 - 1 MAART 2020

In 1880 maakte de Haagse kunstenaar Louis Apol (1850-1936) de reis van zijn leven. Hij maakte deel uit van een wetenschappelijk expeditie naar Nova Zembla en verbleef vier maanden aan boord van de poolschoener Willem Barents. Als specialist van winterlandschappen bood deze reis hem, tijdens een barre tocht, de ultieme kans om de meest bijzondere ijsformaties en desolate, besneeuwde landschappen van dichtbij te bestuderen en in beeld te brengen.

‘Apol teekent en schetst overal; zelfs op de jacht verzuimt hij niet, zijn schetsboek mede te nemen.

De tentoonstelling toont een selectie uit de 200 potloodtekeningen, schetsen en aquarellen die Apol tijdens zijn reis maakte. Door de ogen van dit ongewoon bemanningslid, ervaart de bezoeker zelf de avontuurlijke expeditie naar Nova Zembla; een unieke inkijk in het leven aan boord van de poolschoener, in het werkproces van de kunstenaar en aandacht voor de bijzondere dieren, mensen en natuurverschijnselen die hij onderweg tegenkwam.

Ook is er aandacht voor het panoramaschilderij dat Apol in 1896 maakte op basis van zijn Nova Zembla-schetsen. Het was jarenlang met veel succes te zien in het Panoramagebouw in Amsterdam en verdween rond 1930 van de radar. Wat er is met dit immense doek gebeurd?

Bron: reisverslag kapitein Nova Zembla

Bekijk een selectie

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van:

  • Stichting Beheer en Behoud Panorama Mesdag
  • Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van ’s-Lands Zeedienst
  • Vereeniging de Prins Hendrik Stichting
  • Directie der Oostersche Handel en Reederijen
  • Admiraal van Kinsbergenfonds
  • Helden der Zee Dorus Rijkers Fonds