PANORAMA MESDAG ONTVANGT PARTICULIERE SCHENKING


26/06/2019_Panorama Mesdag heeft een bijzondere aanwinst verkregen van een particuliere schenker. Het schilderij Londen: koetsjes in de mist uit 1888 van Pieter de Josselin de Jong (1861-1906) werd onlangs door de heer R. Müller geschonken. Ter gelegenheid van dit bijzondere feit is vanaf 1 juli de nieuwe aanwinst te bewonderen in het museum.Lees meer

Schenking
Het schilderij was eerder als bruikleen te zien op de succesvolle tentoonstelling over deze kunstenaar in Panorama Mesdag (winter 2017-2018). Geënthousiasmeerd door de prachtige plek die het schilderij kreeg in de tentoonstelling, de positieve reacties van het publiek en de persoonlijke benadering van Panorama Mesdag deed de heer Müller besluiten om het schilderij te schenken. Museumdirecteur Minke Schat: “We zijn verheugd en buitengewoon dankbaar voor deze bijzondere gift”.

Aanwinst voor de collectie
Pieter de Josselin de Jong is bij uitstek een kunstenaar die tot de inner circle van Mesdag behoorde: de twee mannen waren goed bevriend en zaten gelijktijdig in het bestuur van Pulchri Studio. Bovendien bewonderde Mesdag De Josselin de Jong als kunstenaar, verzamelde hij zijn werk en sprak hij op diens begrafenis. Het museum bezit reeds twee portretten van De Josselin de Jong. De inspiratie voor dit dynamische stadsgezicht vond Pieter de Josselin de Jong tijdens een verblijf in London in 1888. Op het dak van een omnibus zitten passagiers ineengedoken in hun jassen, hun gezichten gaan schuil achter opgestoken paraplus. Sandwichmannen houden door de wind met moeite hun reclameborden in bedwang. “Het werk is van internationale allure en vormt een mooie basis voor de verdere uitbreiding van de deelcollectie tijdgenoten van Mesdag”, aldus Suzanne Veldink, hoofd museale zaken.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Caroline Rijks, Marketing & Communicatie, Panorama Mesdag. Tel.: 070-752 1481, e-mail: media@panorama-mesdag.nl. Persbericht en afbeelding kunt u downloaden via de website met het verzoek om onderstaand bijschrift en creditline te vermelden.

Pieter de Josselin de Jong (Sint-Oedenrode 1861-1906 Amsterdam)
Londen: koetsjes in de mist, 1888
gesigneerd en gedateerd, linksonder: ‘P. de Josselin / de Jong / 1888’
olieverf op paneel, 70 x 100 cm

Stichting Mesdag-Van Houten, op 28 december 2018 geschonken door de heer R. Müller, in langdurig bruikleen aan Panorama Mesdag, Den Haag