“Weidsheid en leegte, zonsopgang, storm of mist zijn de ideale omstandigheden voor de fotograaf”, aldus Swart.

Fotomontage

Monumentale beelden

Elk panoramabeeld uit de serie Time & Tide is opgebouwd uit series van individuele foto’s. Dankzij deze werkwijze kan Swart de gewenste verdeling tussen land, lucht en water bepalen en de stand van de horizon, de kijkrichting en de beeldhoek aanpassen. Bijkomend voordeel van deze techniek is dat er zeer grote digitale bestanden ontstaan die op groot formaat afgedrukt kunnen worden.

Het resultaat zijn monumentale foto’s die een enorme weidsheid uitstralen, waarin Swart de illusie creëert van oerlandschappen waar de tijd heeft stilgestaan, zonder menselijke activiteit. Hij maakt eigenlijk uitvergrotingen van de specifieke kwaliteiten die hijzelf, maar waarschijnlijk met hem ook veel anderen zo waarderen van de Nederlandse kusten. Als bezoeker sta je letterlijk in de voetsporen van de fotograaf en kijk je over zijn schouder mee.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een publicatie.

Over Siebe Swart

Siebe Swart (Amsterdam, 1957) is documentair fotograaf, gespecialiseerd in panorama- en luchtfotografie. Hij werkt in opdracht onder andere Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Havenbedrijf Rotterdam, Planbureau voor de Leefomgeving en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Hij woont en werkt in Amsterdam.