ZOMERSCHOONMAAK PANORAMA MESDAG: WIJ ZIJN OPEN!


Hoogwerker 200x200Op 7 juli start bij Panorama Mesdag een schoonmaak van het panoramadoek. Drie maanden lang zullen drie restauratoren 1.340 vierkante meter doek van vuil ontdoen.

De laatste keer was in de jaren negentig. In de afgelopen decennia zijn stof en roetdeeltjes op het doek neergedwarreld. Het schoonmaakproces bestaat uit drie stappen: de laag stof wordt verwijderd met een speciale stofzuiger. Vervolgens wordt met een daarvoor geschikte spons vettige roetdeeltjes weggehaald. Deze spons rult het vuil op, als een gum. Daarna veegt een zachte kwast deze deeltjes weg. Zo worden de kleuren van het doek weer teruggebracht in hun oorspronkelijke, heldere staat. Dankzij deze behandeling zijn het doek en de verf beter beschermd tegen vuil in de toekomst.

Mesdag aan het werk 200x200Het museum blijft geopend. De bezoekers krijgen drie maanden lang een bijzonder zicht op de optische illusie die het Panorama is. Niet alleen ervaren zij het Scheveningen van 1881 alsof ze er staan, maar tegelijkertijd kunnen ze schakelen naar de restauratoren die, dichtbij het doek, er als reuzen uitzien. Een unieke ervaring die maar eens in de twintig jaar te zien is.

De restauratie is te zien op werkdagen tijdens de openingsuren (10.00 – 17.00 uur).